IZLOŽBA: C.R.T.A. – “TERMINUS MUNDI”

“TERMINUS MUNDI”

C.R.T.A. Crtanje = ritam + ton + asocijacija

Crtež je eksperiment…a eksperimentirati znači živjeti u svijetu kao otvorenom procesu, projektu i trenutku. Crtež je stoga zapis, kronika razvoja misli, prikaz osobne „slike zbilje“, a najčešće i naša primarna putanja u potrazi za odgovorima.

 

Živimo u vrijeme obilježeno globalizacijom. Razvoj novih oblika transporta i načina komunikacije u posljednjih nekoliko desetljeća prouzrokovao je kompresiju vremena i prostora u kojem se odvija sve brža globalna razmjena. Filozofija, religije, jezik, umjetnost i drugi aspekti kulture šire se i miješaju kako narodi izmjenjuju proizvode i ideje. U isto vrijeme svjedočimo svojevrsnom spajanju granica unutar Europe.

Kružni oblik galerije Bačva i bogata povijest cijele zgrade asocirao nas je upravo na to: planet koji se drastično smanjio i toliko je napučen (često oprečnim) informacijama da je bijeli šum* jedino što se sada može čuti… U tom “ispražnjenom” prostoru gradimo novi svijet – svijet unutar kojeg nastaje umjetnost, dematerijalizirani globus kao mjesto za kontemplaciju i konceptualizaciju. Otuda je nastao i naziv “Terminus mundi”** – omeđeni svijet.

U mitologiji stvaranja svijeta, Stvaranje se često događa razdvajanjem ili diferencijacijom elemenata. Primjerice razdvajanjem neba od zemlje, svjetla od tame, kopna od mora, nekoga androgenog bića na muško i žensko, i slično. C.R.T.A. je upravo granica koja dijeli i omeđuje plohu/prostor, stoga se iscrtavanjem stvara novi svijet, no na mjesto teritorija upisuju se ideje. Crta je znak kojim se uvodi u proces preoznačavanja, sredstvo kojim ispunjavamo prazninu koja nastaje unutrašnjom redukcijom svijesti u kontemplaciji.

Galerija Bačva postaje mjesto stvaranja i ujedno mjesto koje se stvara. Konačna instalacija, koju još ne možemo potpuno predvidjeti, biti će simbol složenosti svijeta.

Projekt je zamišljen kao jednodnevna radionica putem koje će sudionici – druženjem i radom s kolegama kroz izradu zajedničkog 2D i 3D crteža kontemplirati pojam granica, stvaranje te sličnosti i razlike u svom radu. Okupljanje je to sudionika koji će kroz rad i druženje steći iskustvo, dobiti priliku za razmjenu ideja te propitati granice mogućnosti umjetničkog  izražavanja unutar grupe.

*Zvuk koji sadrži mješavinu svih zvučnih frekvencija jednako raspoređenih u rasponu frekvencijskog pojasa. Bijeli šum je istovjetan sa bijelom svjetlošću koja sadrži sve boje spektra.

**U rimskoj religiji (oko 700. god. pr.kr) Terminus je bio bog koji je štitio granične oznake. Terminus je latinsko ime za takvu oznaku; robustan kamen koji je označavao početak granice na kopnu te promjene smjera granice. Mundi je latinski naziv za svijet. Izabrale smo latinski jezik kao simbol za univerzalnu razmjenu informacija budući da se koristi kao lingua franca u medicini, pravu, botanici itd.

 

SUDIONICI:

Alma Trtovac, Alana Kajfež, Ana Ratković, Dina Karadžić, Damir Sobota, Luana Behanić, Lav Paripović , Jelena Kašić, Ivana Koran, Maja Marković, Ivan Perad, Irena Kraljić, Iva Haramina, Maja Šimunović, Monika Meglić, Maja Rožman, Nina Bešlić, Verena Jakuš, Ružica Dobranić, Zorana Unković, Željka Glagolić + Petra Puž-Novoselec, Melinda Šefčić

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s