Svečano zatvaranje 5. artOmat-a

Afro bend Saliba i Vatrenjaci svečano obilježili zatvaranje 5. artOmat-a!

Jučer je u jednom od najznačajnijih arhitektonskih simbola Grada Zagreba, u Meštrovićevom paviljonu – Domu Hrvatski likovnih umjetnika, završio 5. artOmat – sajam nekonvencionalnih umjetnički predmeta. Ove godine, na jubilarnom petom izdanju, predstavilo se 75 umjetnika, dizajnera i primijenjenih umjetnika koji djeluju u raznim područjima kreativnih industrija u Hrvatskoj, ali i u regiji. Uz mnoge nove autore, koji su po prvi puta predstavili svoje nekonvencionalne umjetničke predmete, posjetitelji su mogli upoznati čak 15 autora, koji su se u Galeriji PM i Prsten tijekom trajanja artOmata izmjenjivali na POP-UP štandovima.

ArtOmat svake godine, kroz programski sadržaj, spaja različite kreativne prakse u kolaž događaj, sintetizirajući sajamski dio, razna participatorna umjetnička događanja i DIY edukativne radionice. Jubilarno izdanje 5. artOmata i ove godine uspješno je uspostavilo uistinu jedinstvenu platformu koja njeguje kreativnu razmjenu, dialog, inkluziju i solidarnost. U Klubu HDLU-a održale su se najbolje DIY edukativne radionice koje su obilježile prijašnja izdanja artOmat-a, a na kojima su posjetitelji besplatno mogli iz prve ruke iskusiti stvaralački kreativan proces. Grupa učenika Osnovane škole Izidor Kršnjavi posebice se zainteresirala za zadnju Tematsku radionicu optičkih igračaka i pokretnih slika, koja je uslijedila nakon projekcije animiranih filova iz serije o profesoru Baltazaru, a koja je nastala u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom.

Uz DIY edukativne radionice popratni sadržaj u Galeriji Bačva ove godine obilježila je izložba Ujedinjena Kreativnost kolektiva C.R.T.A. Posjetitelji su se upoznali s kreativnim stvaralaštvom Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život, koju su prvi put gostovali na artOmat-u. Mnogi posjetitelji su uz čašicu dobrog vina imali priliku upoznati se i popričati s raznim umjetnicima i kustosima iz Hrvatske na događanju Artist Speed Dating, vizualne umjetnice Martine Miholić. Zadnjih dana posjetitelji artOmata su u Galeriji Bačva gradili Grad od kartona i ljubavi, s japanskom umjetnicom Akiko Sato, a u jednom dijelu toga grada odvijala se tradicionalna japanska ceremonija ispijanja čaja. U slavljeničkom duhu, obilježili smo otvorenje jubilarnog 5. artOmat – a uz DJ Itch-a te jednako tako svečano ispratili artOmat uz afro bend Silaba i performans žonglerske skupine Vatrenjaci!

01. C.R.T.A.

02. Novi Život

03. Artist Speed Dating

04. Akiko Sato

05. HAVC

06. DIY Radionica Vanja Trobić

07. Silaba i Vatrenjaci

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s