IZABRANI SU IZLAGAČI ZA 6. ARTOMAT!

Svake godine na natječaj za prodajno-izložbeni program pristiže veliki broj kvalitetnih prijava. U cilju kreiranja što heterogenije i jedinstvenije ponude, u selekciji izlagača sudjeluju stručnjaci koji djeluju u različitim područjima. Ove godine, stručni žiri, (kojeg čine: Ivana Andabaka, ekonomistica i menadžerica u kulturi (HDLU), Ivana Čuljak, modna dizajnerica i teoretičarka mode (artOmat), Ivan Dorotić, glavni urednik portala Vizkultura, Gaella A. Gottwald, povjesničarka umjetnosti i umjetnica (artOmat), Dora Sapunar, povjesničarka umjetnosti i dizajna, predavačica na Parsons The New School for Design, New York, Melinda Šefčić, umjetnica (HDLU), Lea Vene, kustosica) donio je svoju odluku o selekciji izlagača na 6. artOmat-u.

Svi prijavljeni izlagači o rezultatu su obaviješteni e-poštom.

IVANAAIvana Andabaka, ravnateljica je HDLU-a. Ivana je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te magistrirala menadžment u kulturi na Universitat Internacional de Catalunya u Barceloni. Svoje bogato radno iskustvo stekla je u internacionalnom okruženju, kako u privatnom tako i u javnom sektoru. Tijekom boravka u Barceloni sudjelovala je u organizaciji i realizaciji Loop Fair sajma specijaliziranog za video umjetnost. Kao vanjska suradnica HDLU-a provela je kiparsko-arhitektonski javni natječaj u Dubrovniku te od 2014. obnaša dužnost ravnateljice HDLU-a. Uz koordinaciju izložbenog programa HDLU-a i izložbi članova HDLU-a u inozemstvu, u proteklih je godinu dana mandata provela dva javna natječaja za kiparska rješenja, ugovorila sponzorsku suradnju s Arena centrom kroz kojeg će se angažirati 70 umjetnika, pokrenula organizacijske odbore i projekte za obilježavanje 150 godina HDLU-a, ostvarila novi EU projekt u području obrazovanja (suradnja HDLU-a sa školama za primijenjenu umjetnost). Uz sve to, Ivana je četiri godine djelovala kao voditeljica odjela na poslovima akreditiranim od strane Europske komisije u području obrazovanja u Agenciji za mobilnost i programe EU te tri godine kao brand managerica u multinacionalnoj kompaniji Henkel (Schwarzkopf).

ivanaČ4

Ivana Čuljak završila je modni dizajn te teoriju i kulturu mode na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, završila je program Kustoska platforma te godišnji edukativni program Centra za ženske studije. Stručnu praksu u području muzejskog menadžmenta stekla je u muzeju Peggy Guggenheim u Veneciji, zatim odlazi u Berlin gdje stječe iskustva u modnoj industriji, potom odlazi u Pariz gdje radi na filmskom festivalu ASVOFF 6. u Centru Georges Pompidou. Kao dizajnerica, sudjelovala je na projektima inkluzivnog dizajna u organizaciji HDD-a. Ivana je autorica edukativnog programa Lica kulture: Moda, koji se održava u Centru za kulturu Trešnjevka, aktivno je uključena u rad Centra za istraživanje mode i odijevanja te je kreativna direktorica 6. artOmat-a.

IVANIvan Dorotić je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i nakon diplome proveo kratak dio života u Brazilu. Igrom slučaja napustio je karijeru arhitekta te se posljednjih 5 godina afirmirao kao freelance fotograf, novinar i urednik te je radio u odnosima s javnošću. Izlagao je na četiri samostalne izložbe te na petnaestak grupnih dizajnerskih, arhitektonskih i fotografskih izložbi u Hrvatskoj i Europi, pisao je za niz domaćih medija, piše za nizozemski arhitektonski časopis A10 kao dopisnik iz Hrvatske, a od proljeća 2013. je voditelj i glavni urednik portala o vizualnim umjetnostima i kulturi, Vizkultura.hr. Živi i radi u Zagrebu, ali često razmišlja o emigraciji iz Hrvatske ili da imenu portala Vizkultura promijeni samo jedno slovo i odseli na rodni Vis.

GAELLA

Gaella Alexandra Gottwald, osnivačica je artOmat-a. Završila je studij povijesti umjetnosti i arhitekture na sveučilištu Brown u SAD-u te nakon studija pohađala tečajeve na Akademiji filmske umjetnosti FAMU i na Akademiji primijenjene umjetnosti UMPRUM u Pragu. Diplomski studij završila je na Europskom institutu za dizajn IED u Milanu. Gaella je radila u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku i u filmskom studiju Cinecittà u Rimu. Ima iskustva u različitim područjima kreativnih industrija i to od rada kao kustosica, rada na dokumentarnim filmovima, u galerijama i kao art dealer pa do rada na projektima vezanih za održivi dizajn u suradnji s lokalnim zajednicama od Mozambika, Italije pa sve do Indonezije. Njezini inovativni i društveno osviješteni programi donijeli su joj Nacionalnu nagradu za inovacije u umjetnosti (DKI 2013.) i nagradu kulturnih menadžera EU-a (EUNIC 2013.). Dobitnica je i Global Ambassador Fellowship od strane Vital Voices u Belfastu (2014.).

dora

Dora Sapunar je povjesničarka umjetnosti i dizajna, a trenutačno radi kao predavačica na Parsons The New School for Design u New Yorku, gdje vodi predmete o materijalnoj kulturi i povijesti unutrašnjeg dizajna. U znanstvenim se radovima bavi teorijom obrazovanja u dizajnu i jugoslavenskim unutrašnjim dizajnom 1950-ih. Uz to, Dora aktivno piše i za nekoliko časopisa o dizajnu, uključujući Dwell i Metropolis te radi kao urednica časopisa Plot(s) Journal of Design Studies i A Women’s Thing.

MELINDA

Melinda Šefčić je magistrirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Trenutno je na trećoj godini doktorskog studija na ALU u Zagrebu, gdje živi, radi i izlaže. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Organizatorica je Umjetničkog projekta C.R.T.A. te iza sebe ima niz samostalnih i grupnih izložbi. Osvojila je nagradu na festivalu DeltArte u Rovigu, Italiji, sa videom naziva Mirror of my soul na temu „3 minuti per 30 articoli“. Uz sve to, sudjeluje i na mnogim festivalima i radionicama te je i organizatorica likovnih i crtačkih radionica kao što su C.R.T.A. / United Creation, C.R.T.A. / Terrminus mundi i likovne radionice za djecu u sklopu projekta Ljeto na Štrosu. Melinda je i autorica mnogih javnih radova, a neki od njih su tri murala na festivalu DeltArte u Italiji, mural JETI na Sljemenu i mural u predvorju kino dvorane SC.

LEA

Lea Vene je magistrirala povijest umjetnosti, etnologiju i kulturnu antropologiju te teoriju mode i završila obrazovni program Centra za ženske studije. Trenutno radi kao kustosica u galeriji Miroslav Kraljević te kao asistentica i vanjska suradnica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Sudjeluje u organizaciji festivala etnografskog filma ETNOFILM i aktivno je uključena u rad Centra za istraživanje mode i odijevanja

Autor portreta: LEONARDO BUDIMLIĆ MAJNARIĆ, član HDLU-a.

Advertisements