Predstavljamo članice žirija 7.artOmat-a!

maja-mMaja Marković magistrirala je slikarstvo na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ante Rašića 2011. godine. Sudjelovala je u nekoliko umjetničkih rezidencija: Kuberton u Galeriji Krizinger u Beču 2016., Akademie Schloss Solitude u Stutgartu 2015., Kulturbunker u Frankfurtu 2014. te BMUKK u Schloss Laudon u Beču 2013. Za svoj je rad primila niz priznanja, poput prve nagrade na festivalu Visura Aperta u Momianu 2011. te nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najbolju mladu umjetnicu 2009., a finalistica je i nagrada Josip Račić 2008. te Radoslav Putar 2007., kao i dobitnica CEEPUS stipendije Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani 2005.

Iza nje su brojne samostalne izložbe: Nejasni planovi u Galeriji Greta u Zagrebu, Prekapanje temelja u Galeriji Waldinger u Osijeku (2016.), Prekapanje temelja u Akademie Schloss Solitude u Stuttgartu (2015.), Slom u Akademie Schloss Solitude u Stuttgartu i Galeriji Događanja u Zagrebu, Četiri stupa u Galeriji Greta u Zagrebu (2014.), Oslanjanje u Galeriji Otok u Dubrovniku (2012.), Događaj u Anex Galeriji u Puli, Smetnje u Galeriji AŽ atelijeri Žitnjak u Zagrebu (2011.), Prekinuto u Otvorenom Atelieru Roban u Zagrebu (2010.), Karte pronađenog i nepronađenog u MSU u Zagrebu (2008.), Veliki plan u Galeriji PM u HDLU-u u Zagrebu (2007.).

Sudjelovala je i na nizu skupnih izložbi: s instalacijom Stav u izgradnji na izložbi THT nagrada@msu.hr u MSU u Zagrebu te na završnoj izložbi Kulturkontakt na Concordiaplatzu u Beču (2013.), na izložbi Tu smo 3 u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli (2012.), sa serijom crteža Prekinuto na izložbi Bauhaus osobno u Društvu arhitekata Zagreb, s instalacijom Smetnje na izložbi suvremenih umjetnika u Kotoru te s videoinstalacijom Orgulje na festivalu Visura Aperta u Momianu (2011.).

maja-aMaja Arčabić zaposlena je u Muzeju grada Zagreba kao viša kustosica i voditeljica Zbirke mode, tekstila i modnoga pribora te Zbirke namještaja i drugoga posoblja. Autorica je dionice o zagrebačkom fotografu i svjetloslikaru Rudolfu Mosingeru u okviru izložbe Židovi fotografi održane 2004. u Gliptoteci HAZU. Iste godine surađivala je na dionici o modi 50-ih godina, u okviru izložbe Pedesete godine u hrvatskoj umjetnosti. Kao koordinatorica poslova i stručna suradnica sudjelovala je pri realizaciji 37. i 40. zagrebačkog salona primijenjenih umjetnosti i dizajna, te kao voditeljica Galerije ULUPUH-a. Od 2002. do 2004. zaposlena je pri Zavodu za kulturu Ministarstva kulture – Odjel za muzeje, galerije i arhive. U MGZ-u realizirala je izložbe Grand Prix u kosi: Umijeće češljanja u frizerskom salonu Kincl (2007.); Žuži Jelinek – ambasador mode (2008.), Moć cvijeća – 85. godina zagrebačkog salona cvijeća Herzmansky (2010.), Milka Trnina – svjetska operna diva (koautorstvo, 2013.). Tijekom 2015. godine u MGZ-u je kao suradnica sudjelovala u realizaciji izložbe Odjeci s bojišnice – Zagreb u Prvom svjetskom ratu (dionica pod naslovom Tekstil kao dragocjena sirovina – potreba za lijepim u skromnim prilikama). U Muzeju grada Zagreba pokrenula je 2007. godine projekt Zagrebački obrti s ciljem istraživanja i prezentacije povijesti zagrebačkog obrtništva.

maja-kMaja Kolar nezavisna je dizajnerica i strastvena sakupljačica informacija. Magistrirala je na švedskoj akademiji Konstfack University of Arts, Crafts and Design u Stockholmu, što je utjecalo na njen izražen istraživački pristup radu, najvidljiviji u interdisciplinarnim suradnjama realiziranim unutar kulturnog sektora, u vidu socijalnog dizajna. Svojim samostalnim i kolektivnim djelovanjem nastoji doprinijeti produkciji dizajna na inovativan način, primarno u područjima industrijskog dizajna, vizualnih komunikacija, dizajna interijera te izložbenih koncepcija, uz kontinuirani istraživački rad na samoiniciranim autorskim koncepcijama i strategijama u dizajnu. Sudjelujući na brojnim javnim predstavljanjima, radionicama i diskurzivnim programima angažirano se bavi i promocijom dizajnerske edukacije. Unutar umjetničke organizacije Oaza, djeluje od početka 2013. godine nakon niza prethodno ostvarenih suradnji s ostalim članicama, kao dizajner, projektni menadžer i kreativni voditelj na brojnim autorskim i naručenim projektima, predstavljanim i nagrađivanim u Hrvatskoj i inozemstvu.

jelena-pJelena Pašić diplomirala je povijest umjetnosti i etnologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Praktični rad u polju vizualnih umjetnosti započela je u vrijeme studentskih dana u zagrebačkoj Galeriji Miroslav Kraljević, gdje je od 2007. do 2011. radila kao honorarna suradnica-asistentica programa, a nastavila suradnjom na nekoliko većih izložbi (Socijalizam i modernost, MSU, 2011.; Nulta točka značenja, Camera Austria, Graz, 2013. i dr.). Izvršna je urednica 90. i 91. broja časopisa Život umjetnosti. O temama iz područja suvremene umjetničke prakse objavila je tekstove u časopisima Život umjetnosti i Kvartal te u emisiji Triptih Hrvatskog radija, a redovito piše priloge za filmski časopis Filmonaut te emisiju Filmoskop Hrvatskog radija. S umjetnikom Matijom Kraljem pokrenula je community art projekt Kulturni Lift. Trenutno je zaposlena u Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival.

IVANAAIvana Andabaka ravnateljica je HDLU-a. Ivana je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te magistrirala menadžment u kulturi na Universitat Internacional de Catalunya u Barceloni. Svoje bogato radno iskustvo stekla je u internacionalnom okruženju, kako u privatnom tako i u javnom sektoru. Tijekom boravka u Barceloni sudjelovala je u organizaciji i realizaciji Loop Fair sajma specijaliziranog za video umjetnost. Kao vanjska suradnica HDLU-a provela je kiparsko-arhitektonski javni natječaj u Dubrovniku te od 2014. obnaša dužnost ravnateljice HDLU-a. Uz koordinaciju bogatog izložbenog programa HDLU-a i izložbi članova HDLU-a u inozemstvu, u proteklih je dvije godine mandata provela dva javna natječaja za kiparska rješenja, pokrenula sponzorsku suradnju s Arena centrom kroz koju se angažiralo preko 120 umjetnika, potaknula suradnju s Hrvatskom poštanskom bankom za poticaj stvaralaštvu likovnih umjetnika kroz dodjelu novčanih nagrada na istaknutim godišnjim izložbama HDLU-a, pokrenula organizacijske odbore i projekte za obilježavanje 150 godina HDLU-a, ostvarila nove EU projekte u području obrazovanja (suradnja HDLU-a sa školama za primijenjenu umjetnost). Uz navedeno, Ivana je četiri godine djelovala kao voditeljica odjela na poslovima akreditiranim od strane Europske komisije u području obrazovanja u Agenciji za mobilnost i programe EU te tri godine kao brand managerica u multinacionalnoj kompaniji Henkel (Schwarzkopf).

GAELLAGaella Alexandra Gottwald osnivačica je artOmat-a i bivša ravnateljica HDLU-a. Završila je studij povijesti umjetnosti i arhitekture na sveučilištu Brown u SAD-u te nakon studija pohađala tečajeve na Akademiji filmske umjetnosti FAMU i na Akademiji primijenjene umjetnosti UMPRUM u Pragu. Diplomski studij završila je na Europskom institutu za dizajn IED u Milanu. Gaella je radila u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku i u filmskom studiju Cinecittà u Rimu. Ima iskustva u različitim područjima kreativnih industrija – od rada kao umjetnica, kustosica te producentica dokumentarnih filmova, do rada u galerijama i kao art dealer te na projektima vezanim uz održivi dizajn u suradnji s lokalnim zajednicama od Mozambika, Italije pa sve do Indonezije. Njezini inovativni i društveno osviješteni programi donijeli su joj Nacionalnu nagradu za inovacije u umjetnosti (DKI 2013.) i nagradu kulturnih menadžera EU-a (EUNIC 2013.). Dobitnica je i Global Ambassador Fellowship od strane Vital Voices u Belfastu (2014.). Trenutno živi i radi u Dubrovniku, kao kreativni direktor kompleksa Lazareti.

ivana čuljakIvana Čuljak završila je modni dizajn te teoriju i kulturu mode na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, kao i program Kustoske platforme te godišnji edukativni program Centra za ženske studije. Stručna znanja stjecala je u inozemstvu u Muzeju Peggy Guggenheim u Veneciji (2008.), u modnoj firmi Evelin Brandt Berlin (2009.) te na festivalu modnog filma A Shaded View on Fashion Film 6 u Centru Georges Pompidou (2013.). Kao suradnica i istraživačica djeluje u Centru za istraživanje mode i odijevanja, a trenutačno je kustosica-pripravnica u Muzeju grada Zagreba. Kao dizajnerica, sudjelovala je na projektima inkluzivnog dizajna u organizaciji HDD-a: ExtraOrdinary design (2011.), Participativna radionica inkluzivnog dizajna u Prosperu, Gračac (2012.), Solidarnost + Kamensko (2014.). Od 2010. sudjeluje u realizaciji sajma nekonvencionalnih umjetničkih predmeta artOmat-a, od 2014. voditeljica je programa Lica kulture: Moda u CeKaTe-u, a od 2016. suradnica na projektu Design District Zagreb. Trenutačno pohađa diplomski studij Muzeologije i Kulturalne antropologije pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 

AUTOR PORTRETA: Leonardo Budimlić Majnarić (član HDLU)

Advertisements