Radionica: Baština kroz HAI igračke

Nedjelja, 18. prosinca 2016. / 11 – 13 sati i srijeda 21. prosinca 17 – 20 sati

Voditeljica: Tanja Tandara, udruga poVUcizakulturu

 

Pomladak vam se igra s uvijek istim uvoznim industrijskim igračkama? Naslijeđe i baština su nam bitni kako bismo razvili identitet, ali i cijenili druge kulture. No kako predškolcima prenijeti i pobuditi zanimanje za bogatstvo narodnih nošnji i plesova, običaje, pečenje božićnog kruha ili ljepotu paške čipke, a sve na njima zanimljiv i razvojno primjeren način?
Upravo za takve potrebe i kroz dugogodišnji zajednički trud pedagoga i studenata dizajna osmišljene su igračke HAI (Hrvatske autentične igračke).
Igrajući se Pagusom, djeca će moći sama plesti Pašku čipku i, naravno, razvijati koordinaciju ruka – oko. Igračkom Znatiželjna nit možemo plesti u 3D formatu. Šareno i veseli nas. Društvena igra Čičulin inspirirana je tradicionalnom tehnikom ukrašavanja kruha, jer nekoć se kruh nije kupovao u pekari.

Stvaralaštvo je najbolja metoda za vizualni odgoj. Kad smo upoznati s procesima stvaranja onda automatski nas više zanimaju te više poštujemo tuđi rad i kreativnost.
Zvutka je igračka inspirirana nošnjama i plesovima. Uz Zvutku (stiliziranu lutku – zvrk) na raspolaganju su šablone za oslikavanje tkanina, na kojima su osnovni motivi koji se pojavljuju na svim hrvatskim nošnjama. Pomoću njih djeca oslikavaju priložene „haljinice“ te kombinirajući motive, stvaraju svoje personalizirane i jedinstvene nošnje.  Dakako, razvija se i zajedništvo: igračke mogu predstavljati plesni par ili pak kolo.
Dođite svi i u bilo kojem trenutku trajanja radionice uskočite u igru s igračkama: Pagus, Čičulin, Zvutka i Znatiželjna nit.

Iako su igračke predviđena za predškolce, podjednako su zabavne i onoj starijoj djeci, kao i odraslima jer igra ne poznaje dobne granice.

A nakraju nam ostaje i izložba radova!

Jump in – uskočite u bilo kojem trenutku za vrijeme trajanja radionice.

hai-igracke1

O projektu:

Ovaj jedinstven i hvalevrijedan projekt, pod nazivom HAI – hrvatske autentične igračke, ostvaren je sinergijom pedagoških stručnjakinja Inge Seme-Stojnović i Tijane Vidović, studenata Studija za dizajn, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,  i Tanje Tandare, projektne menadžerice u kulturi u udruzi ‘poVUcizakulturu’.

Svaka  igračka inspirirana je jednim dijelom kulturne baštine, o kojem ta ista „igračka priča priču“. Uskoro će se naći i u prodaji.

Advertisements