Radionica fotozina

Utorak, 20. prosinca 2016. / 17 – 21 sati (s pauzom)

Voditeljica: Petra Mrša, fotografkinja

Broj polaznika: 10

 

Pojavom digitalne fotografije i pametnih telefona bilježenje svakodnevice postaje sveobuhvatan proces. Jednostavno elektroničko „skladištenje“ digitalnih fotografija otvara prostor za uzastopno okidanje i vizualno dokumentiranje svakodnevice u beskonačnom broju fotografija.

No, postavlja se pitanje, čemu nam služe beskonačne količine fotografija koje svakodnevno bilježimo mobitelom? Koliko ih često kasnije gledamo i što s njima radimo?

 

Svrha ove radionice je osigurati prostor za susret s tim često zaboravljenim isječcima vlastite svakodnevice i započeti potragu za onima koji zaslužuju vidljivije mjesto. Pregledat ćemo foldere tražeći materijal koji bismo ujedinili u formi fotozina, foto knjige ili kalendara. Istražit ćemo koji su elementi sjećanja i doživljaja prisutni u nama, a nevidljivi u fotografijama te kako dodatni elementi poput teksta, crteža, kolaža, mogu pomoći fotografiji u prenošenju važnosti fotografiranog trenutka. Odabrane fotografije uredit ćemo za ispis, tiskati, dopuniti odabranim medijima (tekst, crtež, kolaž…) i pripremiti za uvez.

 

Ovakav format odabranih sjećanja, za koja želimo da nas okružuju, može predstavljati originalan poklon.

 

U drugom dijelu radionice pridružit će nam se umjetnica Irena Frantal, koja će demonstrirati kako ručno uvezati fotozine ili foto knjigu.

 

Tehnički uvjeti radionice: posjedovanje foldera s fotografijama i laptopa.

Prijave (ime i prezime) se zaprimaju do 19. prosinca na E-mail: radionice.hdlu@gmail.com

 

Trošak realizacije radova (prototipa) pokriva HDLU.

 

O voditeljici:

Petra Mrša rođena je 1985. u Rijeci. Diplomirala je fotografiju, sociologiju i psihologiju u Zagrebu. Njezin rad uvršten je u zbirke Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, Muzeja grada Zagreba te u platformu suvremene hrvatske fotografije. Radila je kao asistentica u Hoxton Gallery u Londonu. Dvije godine provela je kao asistentica na kolegiju Fotografije na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Autorica je 10 samostalnih izložbi prikazanih u Hrvatskoj i inozemstvu (Austriji, Italiji, Sloveniji, UK, Nizozemskoj, Švicarskoj). Objavljene su joj dvije umjetničke knjige. Pazzini Editore izdavač je rada New school, a Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci rada Vježbanje obitelji / Rehearsing family. Dobitnica je domaćih i inozemnih priznanja, vodila je razne kreativno-edukativne programe te sudjelovala u više rezidencija i kolaboracija. Živi i radi u Zagrebu i Rijeci.

 

Irena Frantal završila je Akademiju Likovnih Umjetnosti u Zagrebu te (kao jedina u Hrvatskoj) specijalizirala Umjetnost knjige na University of the Arts u Londonu, UK 2010. (MA Book Arts). Sudjelovala je na brojnim grupnim izložbama u svijetu i kod nas, te je realizirala nekoliko samostalnih izložbi i projekata u Zagrebu. Surađuje s umjetnicima na projektima iz umjetnosti knjige. Sudjeluje na sajmovima umjetničkih knjiga u Velikoj Britaniji. Njezine knjige nalaze se u brojnim kolekcijama u Europi. Održava Bookart Sesije (radionice umjetničke knjige) od 2013. koje promiču stvaralaštvo u području umjetnosti knjige te šire svijest o toj jedinstvenoj i uzbudljivoj umjetničkoj formi.

 

Advertisements