Radionica: Razgovor s glinom na lončarskom kolu!

Subota, 17. prosinca 2016. / 12 – 20 sati

Voditelj: Jadranko Gjerek, keramičar

 

Keramičke posude svakodnevno susrećemo kao već gotove uporabne predmete. No postavlja se pitanje kako izgleda proces njihovog nastanka? Kako se uopće ponaša sirova glina, te kako se oblikuje na lončarskom kolu?

Ovom radionicom zavirit ćemo u proces nastanka glinenih posuda na lončarskom kolu i tako u najzanimljiviju fazu njihovog stvaranja.

Na početku radionice zaprljat ćemo ruke glinom. Zatim ćemo osjetiti glinu sa svakim djelićem ruke, osluškivati kako se ponaša, kao miriše dok je sirova, slušati kako pucketa i gledati kako je gnjecava…

Sljedeći korak je pošteno izgnječiti glinu – razbiti u njoj sve negativne emocije nakupljene kroz ovu godinu. Potom slijedi nešto popuno drugačije i meditativno – razgovor s glinom na lončarskom kolu!

Pažljivo i koncentrirano modelirat ćemo glinenu kuglu, centrirat ćemo ju na kolo te potom razotkriti mogućnosti jedne zatvorene glinene kugle. Razotkrit ćemo potencijale gline kao materija uz istodobno polagano stiskanje papučice lončarskog kola te u konačnici uroniti u proces oblikovanja i stvaranja glinenih posuda.

Pridružite se! Čeka vas glina, kolo, pregača, ljudi…

Jump in – uskočite u bilo kojem trenutku za vrijeme trajanja radionice.

izrada-keramicke-posude-loncarstvo-gjerek

O voditelju:

Jadranko Gjerek je keramičar, lončar. Bavi se edukacijama, istraživačkim radom i izradom vlastitih radova. Autor i izvođač edukativnih programa, predavanja, radionica i tečajeva za sve dobne skupine, stupnjeve obrazovanja i posebne potrebe polaznika. Stručnjak za tradicijsko lončarstvo sjeverozapadne Hrvatske, autor knjige „Tradicijsko lončarstvo sjeverozapadne Hrvatske između Drave i Ivanščice“ i drugih istraživačkih radova. Glavni je demonstrator za Hrvatsku za Bosio Zagreb (za Goerg und Schneider i Duncan). Od 2005. godine član je Kerameikona, hrvatskog udruženja keramičara.

Advertisements