NAJAVA – ARTOMAT SPOTLIGHTS (razgovori)

ArtOmat Spotlights je serija razgovora s izlagačima koji se predstavljaju na sajmu. Razgovori su zamišljeni kao refleksivan moment artOmat-a unutar kojega predstavljanjem izlagača želimo rasvijetliti kontekst umjetničkog i dizajnerskog djelovanja. Ovim razgovorima namjera je publici pružiti razumijevanje pozadine koja stoji iza finalnog rada i proizvoda te približiti kreativne procese tijekom nastajanja radova. Program je tematski koncipiran oko različitih umjetničkih polja. Nastojimo sagledati izlagače u kontekstu sajma, ali i njihovog šireg profesionalnog djelovanja.

Ovogodišnje gošće programa su Nina Vukelić i Rafaela Kaćunić koje stoje iza magazina THIS IS BADLAND, koji se fokusira na kulturu, umjetnost i dizajn s Balkana.

Razgovore s odabranim izlagačima vode kustosi, dizajneri i umjetnici.

 

Srijeda, 18. prosinca / KLUB HDLU / 19:00

JELENA BANDO je akademska slikarica koja aktivno djeluje na domaćoj i pomalo stranoj umjetničkoj sceni. Na artOmat-u predstavlja festival crteža i ilustracija 36 Mountains te grafike autora, izrađene u tehnici sitotiska, koji su izlagali na festivalu. Pored uspješnog projekta, koji sada broji već šest festivalskih izdanja, Jelena dobro balansira između vlastitog umjetničkog i organizacijskog rada te u posljednjih nekoliko godina svoju umjetničku praksu često realizira u sinergiji s arhitektima. Kao najistaknutiju takvu suradnju možemo izdvojiti mural nastao u suradnji s 3LHD-om i VMD Grupom, koji je oslikan u Bužanovoj ulici. Također, Jelenine murale možemo vidjeti po nekim zagrebačkim restoranima, a one koje ne možemo vidjeti nastali su u privatnim prostorima. O svemu tome, odnosno o Jeleninom umjetničkom radu i izričaju, saznat ćemo iz razgovora s umjetnicom.

Jelena Bando
Jelena Bando

 

Razgovor vodi: MARTINA MIHOLIĆ


Četvrtak, 19. prosinca / KLUB HDLU / 19:00

IVA SUPIĆ JANKOVIĆ je vizualna umjetnica koja već niz godina djeluje na amsterdamskoj umjetničkoj sceni. Završila je Gerrit Rietveld akademiju u Amsterdamu i Kraljevsku umjetničku akademiju u Hagu gdje je studirala u području umjetničkog istraživanja (MAR). Njezina umjetnička praksa je interdisciplinarna i strukturira se oko raznovrsnih institucionalnih područja: muzeji, umjetnička edukacija, moda. Na artOmat-u se predstavlja modnim brandom SINS’N’PAINS. U razgovoru ćemo dotaknuti njezine ranije umjetničke projekte poput Zolder Museum-a, u kojem umjetnica tretira muzej istovremeno kao umjetničku instituciju i kao prostor za vlastitu umjetničku praksu te projekt UNIVERS(E)ity, ljetna umjetnička škola, koja je nastala radi propitivanja edukacije u umjetnosti.

05_Louwrien Wijers's class for Zolder UNIVERS(E)ity
Louwrien Wijers’s class for Zolder UNIVERS(E)TY

Razgovor vodi: LEA VENE


Petak, 20. prosinca / KLUB HDLU / 19:00

GLORIJA LIZDE završila je preddiplomski studij Filma i videa pri Umjetničkoj akademiji u Splitu te diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Ostvarila je nekoliko samostalnih izložbi te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. U svom fotografskom radu bavi se temama ljudskih odnosa, sjećanja i identiteta. U okviru razgovora dotaknut ćemo se i novoga rada pod nazivom Postojanje, koji polazi od maksime Simone de Beauvoir “Ženom se ne rađa. Ženom se postaje.” Kroz niz fotografija umjetnica nastoji preispitati pojam žene i ženskosti koji se temelje na mitovima, legendama i općenitim vjerovanjima o ženi i njenoj prirodi. Nova serija radova bit će predstavljena na nadolazećoj izložbi, u siječnju, u okviru izložbenog programa Organa Vida.

G_Lizde_O_trudnoci
Glorija Lizde – O trudnoći

Razgovor vodi: LUJA ŠIMUNOVIĆ


Subota, 21. prosinca / KLUB HDLU / 19:00

Gosti: NINA VUKELIĆ i RAFAELA KAĆUNIĆ – THIS IS BADLAND

THIS IS BADLAND je magazin koji se tiska jednom godišnje u Berlinu. Cilj magazina je razmrsiti kulturne, društvene, političke i teritorijalne fenomene koje vežemo uz stvorenu sliku područja koje nazivamo Balkan te uz to nastoji dati glas novoj generaciji mladih talentiranih kreativaca. THIS IS BADLAND se udaljava od homogenog shvaćanja stvarnosti, istražuje zanemarene narative te daje novu, izokrenutu sliku kulturnih predodžbi Balkana gdje se na njega gleda kao na kompleksno područje čija je fragmentiranost kulture vrijedna slavljenja. Shodno tome, raspoloženje magazina odlikuje humor te jezik ironije i provokacije. On dekonstruira do sad stvoren imaginarij kojim kreira put ka novom društveno-kulturno-geografskom profilu Balkana, otvarajući tako mogućnosti sagledavanja istoga iz kuta suvremenosti.

Bildschirmfoto-2018-07-05-um-18.35.34
THIS IS BADLAND NO2

Razgovor vodi: IVANA ČULJAK

 

Vidimo se!